Korrepetálás az Egyszülős Központban

Iskolánktól 1 metrómegállónyira működik az Egyszülős Központ, ahol nagy örömmel várják olyan gimnazisták jelentkezését, akik szívesen segítenének általános iskolás gyerekeknek a délutáni tanulásban.

Jelentkezni a plakáton megadott e-mail címen lehet.

Az Egyszülős Központ tájékoztatója :

“A 2018 óta működő Egyszülős Központ azért jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a több mint félmillió egyszülős gyereknek és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait. Központunk többféle gyakorlati segítséget, támogatást, közösségi programokat nyújt.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az eddigieknél még nagyobb igény jelentkezett a felzárkóztatásra, az elmaradások pótlására, ezért igyekszünk a tanulásban segítők körét bővíteni. Szeretnénk felajánlani a szociálisan érzékeny középiskolai tanulóik körében azt a lehetőséget, hogy általános iskolásoknak tartott felzárkóztató órákkal is ledolgozhatják az önkéntes órakeretüket. Ez a tevékenység számukra mindössze heti 1 óra lekötést jelentene. Annyit kérünk csak, hogy legalább fél éves időtartamra vállalják, a korrepetálást. A személyes foglalkozások helyszíne az Egyszülős Központ, de természetesen a mostani viszonyoknak megfelelően online is történhet. A közös tanulás koordinálását a Központunk munkatársa végzi.

Meggyőződésünk, hogy a diákok számára is hasznos lenne ez a felelősségteljes segítő munka. A gyerekek számára pedig külön élményt jelentene, ha gimnazistákkal tanulhatnának együtt.”

Legyél te is baleset-szimulációs imitátor

Ha érdekel az elsősegélynyújtás, és szeretnéd ismereteidet bővíteni, valamint egy összetartó csapathoz tartozni, akik segítenek társaiknak és ha balesetet látnak, akkor a képzés neked való!

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének Ifjúsági Tagozata baleset-szimulációs kortársfelkészítésre vár minden érdeklődőt.

Jelentkezési határidő: 2022.02.28.

Következő képzés időpontja: március 5-6 ÉS 12-13 (négy teljes nap).

A képzésen a részvétel térítésmentes.
Minden jelentkezőnek az Országos Elsősegélynyújtó Verseny legalább két általa választott területi fordulóján, valamint a Budapesti döntőn szükséges frissen megszerzett tudásával imitátori feladatokat vállalnia. Természetesen minden teljesített óraszám leigazolható iskolai közösségi szolgálatként is.

Amennyiben jelentkezel a képzésre, kérjük, hogy jelezd ezt az iskolai kapcsolattartóknak is.

Bárka Tábor – nyári IKSZ

Legyél te is a Bárka Tábor önkéntese, végezz IKSZ segítő tevékenységet nyári táboroztatásban a Balatonnál.

“A Bárka táborban évente több mint 1500 gyermek táborozik ingyen. Köztük olyan gyermekek is, akik a szegénység, megkülönböztetés, bántalmazás, vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. Hiszünk abban, hogy ha egy gyermek megkapja a megfelelő figyelmet, támogatást és bátorítást, visszanyerheti az önmagába és a felnőttekbe vetett bizalmát. Ez a tábor nem a nehézségekről, a kudarcokról, a lemondásról szól, sokkal inkább arról, hogy a világ lehet biztonságos és kiszámítható, hogy minden gyermek értékes és szerethető.”

“Minden egyes tábori program egy-egy tengeren töltött hét kalandja, a tábor eseményeit élménypedagógiai keretbe helyezve.”

“A Bárka motívum utal egyrészt Noé bibliai történetére, és annak a szimbolikájára, hogy mindenki elfér a hajón. Egy közös utazás és kaland után együtt érünk célba. Másrészt szimbolizálja a hajó és a tenger viszonyát. A tenger – maga az élet – átláthatatlan, és mégis meg kell találni a másik partját, vagy egy szigetet, ami biztos pont lehet a tovább induláshoz. Ehhez kell a hajó, kell a felfedező, a kapitány, a kormányos, a fedélzetmester, és kellenek a matrózok. Így találunk rá arra a helyre, amit otthonnak hívhatunk, ahonnan erőt meríthetünk. Az utazás főként magukban, a táborozó gyerekekben zajlik. Egy olyan belső út ez, amelynek végére tisztábban láthatják azokat a belső erőforrásaikat, amelyekre minden viharban támaszkodhatnak.”

“Fedélzetmesterek: Ők az önkénteseink, a csoportjukba tartozó gyerekek egésznapos tevékenységének koordinátorai. Feladatuk a tábor napi életének szervezése, a gyerekek mindennapi rutinjainak, higiénés tevékenységének támogatása, biztosítása. Ugyanúgy feladatukhoz tartozik a gyerekek segítése az étkezésben, ellátásuk biztosítása. Feladatuk a gyerekek elkísérése a reggeli, esti és össztábori ceremóniákra (pl. reggeli áhítat), ezek során a táborozók részvételének támogatása, a délutáni csendespihenő felügyelete, a gyerekek strandra kísérése, az esti program után a takarodó körüli feladatok ellátása, az egyéni és csoportigények felmérése, kielégítése, a biztonságos, nyugodt és szeretetteljes légkör kialakítása, valamint az esetleges fennakadások áthidalása, megoldása.”

Jelentkezni lehet online jelentkezési lapon 2022. február 21., hétfő, 20:00-ig. A jelentkező vállalja a kötelező részvételt a felkészítő képzési napokon: 2022. május 6-8.

Ha jelentkezel, kérjük, hogy jelentkezésedről tájékoztasd az iskolai kapcsolattartókat is.

IKSZ a Lehetőségek Terében

Töltsd a közösségi szolgálatod 25 óráját a Lehetőségek Terében!

Szeretnéd a közösségi szolgálatod óráit hasznosan, sokszínűen eltölteni, amit még élvezel is? Várnak az alábbi programokra és az azok során felmerülő közös tervezésre, szervezésre és létrehozásra. Válaszd ki azokat, melyek megszólítanak és vidd magaddal a barátaidat is!

február 17.  Jam trip Közös zenélés a térben profi zenészekkel.

Amit te fogsz csinálni: érkezők fogadása, szendvicsek előkészítése, a zene maximális élvezete ☺Elszámolt órák: 4

február 24.  Colonia Herbaria – jelenlegi kiállítás a térben:

“Elgondolkodtál már azon, hogyan kerültek a szobanövények az otthonainkba? Miként működnek? Milyen kapcsolat van ember és növény között? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a Colonia Herbaria. Közös terek – növényi szubjektumok installációban, amelyet fiatalokkal közösen hoztunk létre.”

Amit te fogsz csinálni: növények megfigyelése, jellemzőik meghallgatása, majd közös beszélgetés és teázás ☺ Elszámolt órák: 3

március 10.  Ruhacsere program előkészítése I.

Március végére ruhacsere programot álmodtak meg. Bárki behozhatja számára már nem használt ruháit, hátha másnak kincs lesz!

Amit te fogsz csinálni: ötletelsz velük, hogy

  • kiket szólítsanak meg
  • rendezzék be a teret
  • juttassánk el az infót a környék lakóinak

Elszámolt órák: 3

március 16.- Ruhacsere program előkészítése II.

Amit te fogsz csinálni: részvétel az előkészítésben, bevásárlás,  taktikai egyeztetés, feladatkiosztás. Elszámolt órák: 3

március 17. Ruhacsere program

Amit te fogsz csinálni: a korábban megbeszélt feladataidnak megfelelően ☺Elszámolt órák: 6

március 24. –„Visszautasítottak Szalonja” kiállítás-látogatás

Ellátogatunk két, a magyarországi roma kultúra megőrzésére életre kelt szalonba (Bura Károly Galéria, KuglerArt Szalon), ahol előadások és tárlatvezetés vár. Amit te fogsz csinálni: megismerkedsz a roma kultúrával, beszélgethetsz szakértőkkel  Elszámolt órák: 3

április 7. “Visszautasítottak Szalonja” – feldolgozó foglalkozás

Amit te fogsz csinálni: elmondod az előző alkalmon benned érlelődött gondolatokat, megosztod benyomásaidat. Elszámolt órák: 3

Jelentkezni lehet február 11-ig a kozosseg@lehetosegektere.hu címen. Kérjük, hogy a jelentkezésről értesítsétek az iskolai kapcsolattartókat is!