IKSZ az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kara is csatlakozott a szeptember 28-án megrendezésre kerülő Kutatók éjszakájához.

Színes programok, és IKSZ lehetőség! Ha gyarapítanád az IKSZ óráidat, és még izgalmas egyetemi programokon is részt vennél, jelentkezz (nem kell estig maradni, és információs, segítő feladatokat lehet végezni)!

Az Óbudai Egyetem folyamatosan kínál lehetőséget IKSZ órák teljesítésére.

Jelentkezni lehet Borókánál.

Vár a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára tanévenként 10 leöveys diák számára biztosít lehetőséget a Kálvin téren (Szabó Ervin tér) lévő épületben IKSZ végzésére.

A tevékenységre JELENTKEZNI 2018. 09. 26-ig Borókánál kell a 039-es irodában.

Konkrétan végezhető tevékenységek a Központi könyvtárban:

  • A könyvkölcsönző pult mögött a visszahozott könyvek előrendezése. A bokszokba dobott könyveket a végső helyükre kerülés előtt termek és szakok szerint rendezik elő a diákok. Az előrendezéshez minimális ismeret szükséges, ugyanakkor a könyvek kézbe vételével megismerhetik a könyvtári állományt a középiskolások.
  • Információ- és segítség nyújtása a könyvkiadásnál. A könyvkiadással kapcsolatban mindig akad olyan olvasó, akinek segítségre, tanácsra lehet szüksége. Jelenleg erre a feladatra nincs szabad ember, az olvasók a bokszoknál szolgálatot teljesítő könyvtárosokat kérdezik probléma esetén. A diákok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a kölcsönző olvasókat és szükség esetén segítséget nyújtanak. Számukra ez kommunikációs lehetőséget ad a használók széles körével.
  • Sajtókivágatok szkennelése a Budapest gyűjteményben. A megfelelően előválogatott és rendezett dokumentáció szkennelése mechanikus munka, ugyanakkor a diákok a cikkek tartalmának megismerésével helyismereti tudásra tesznek szert.
  • Raktári kérések teljesítése a Zenei gyűjteményben. A könyvek, kották stb. kiszedésével párhuzamosan a diákok megismerhetik a különgyűjtemény állományát.
  • Közreműködés különböző rendezvények, gyerekfoglalkozások szervezésében és lebonyolításában.

Kórházsuli program

A KÓRHÁZSULI program olyan diákoknak segít, akik valamilyen betegség miatt hosszú hónapokig, akár évekig magántanulóként otthon vagy kórházban, iskolájuktól elszakadva élnek. Ezek a gyerekek nagyon rövid idő alatt lemaradnak az iskolai anyagban, és hamar teljesen demotiválttá válnak a tanulással kapcsolatban, így lehetetlenné válik, hogy eredeti osztályukba, közegükbe visszatérhessenek. Ebben segít a Kórházsuli program, hogy ez a már-már elérhetetlennek tűnő cél valósággá váljon, és vissza tudjanak menni saját osztályukba, régi osztálytársaikhoz.

A program két pilléren fut, a középiskolás önkéntesek egy internetes tananyagfejlesztő programon keresztül, míg az egyetemisták skypon vagy személyes találkozás során segítik a gyógyuló gyerekek tanulását. Ezen kívül sok közösségi programban vehetnek részt a diákok, ilyen például a minden tavasszal megszervezett kiállítás, ahol mind a segítő, mind a segített diákok rajzai kiállításra kerülnek.

A következő konferencia szeptember 29-én lesz az Eötvös József Gimnáziumban, ahova minden érdeklődő középiskolást és egyetemistát szeretettel várnak.

A programban minden önkéntes órát elszámolnak iskolai közösségi szolgálatként a diákoknak.

Az érdeklődők jelentkezhetnek Borókánál és Piroskánál a 039-ben, vagy e-mailben.

Társasjátékosoknak ajánljuk

A Budapest Esély Nonprofit Kft. “Egymásra lépni tilos!” érzékenyítő társasjátékot dolgozott ki.

Az IKSZ-es diákoknak játékmesteri képzést tartanak, majd a diákok iskolájukban (legalább) kétszer játszanak a társasjátékkal közösségükben.

A képzésen való részvételért 3 IKSZ óra, valamint játékonként, alkalmanként 3 IKSZ óra igazolást lehet kapni (maximum 6×3 óra).

További információk ITT.

Érdeklődők jelentkezését várjuk a 039-ben.

Lapról hangra – otthonról végezhető IKSZ lehetőség

Kedves Diákok!

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány évek óta fogad iskolai közösségi szolgálatra jelentkező diákokat, akik újságcikkek felolvasásával és feltöltésével segítik a vak és gyengénlátó emberek információhoz jutását.

Lapról hangra kezdeményezés célja, hogy önkéntes felolvasók segítségével, az interneten keresztül meghallgathatóvá és letölthetővé tegyenek vak vagy gyengénlátó emberek számára olyan újságcikkeket, amelyek kizárólag nyomtatásban jelentek meg, tehát nem olvashatóak az interneten.

Ha segítenél 1-1 cikk felolvasásával, az információkért keresd Piroskát vagy Borókát a 039-es irodában.

IKSZ az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (Budapest, V. kerület Molnár u. 11.) kétféle feladat közül lehet választani a közösségi szolgálatos diákoknak:

  • A Zeneműtárban  adatrögzítést végezhetnek,  (Excel táblázatba kell bevinni a hanglemez katalógust leltári szám, cím, szerző szerint.)
  • A kölcsönzőben digitalizálásra van lehetőség (Folyóiratok szkennelése az elhasználódás miatt), amihez szintén várják a diákok jelentkezését.

A diákok tanítási időben heti 6 órát és napi 2 órát vállalhatnak közösségi munkát egy héten.

Jelentkezni lehet Piroskánál és Borókánál folyamatosan.