Fővárosi Szabó Ervin Könyvár – QR kódos rejtvények

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár “Fedezd fel a könyvtárat” játékos felfedezőútjához QR kódos rejtvény útvonal tervezőket keres.

A feladat: a könyvtár épületében két útvonal rejtvény kialakítása, mellyel felfedezhető az épület és bejárhatók a terek. A feladatokat a könyvtárépületben elhelyezett QR-kódok rejtenék, egyik vezetne el a következőhöz és így kapcsolódnának egymáshoz. A két útvonal két életkori csoport számára készülne (1-6. osztály, valamint 7-12. osztály).

A Könyvtár feltérképezése, pontok kijelölése helyszíni munka, majd utána a QR kódos feladatok kialakítása végezhető otthonról is.

A feladat nem egyszeri alkalommal végezhető, rendszeres és megbeszélést igénylő feladat, melynek IKSZ igazolása folyamatos.

Ha érdekel a lehetőség, keresd az iskolai kapcsolattartókat!

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – online IKSZ

Cikkek írásához keres a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár érdeklődő, érdekességeknek az interneten utána járni vágyó diákokat.

A FSZEK BOOKlászó fb oldal cikkeinek megírásához lehet csatlakozni az alábbi témákban:

Ünneplünk, Emlékezünk, Apropó, Könyvmolyoknak, Könyvajánló másképp, Filmajánló, Kitekintés, Online utazások.

Feladat: a témákhoz tartózó 1-1 érdekesség felkutatása interneten (pl. kapcsolódó ünnepnapokhoz), ahhoz kb. 3×8 mondatos kis hír megírása a hivatkozott források közzétételével, valamint jogtiszta, felhasználható kép keresése és szerkesztése a hírhez.

A Filmajánlónál fontos, hogy bármilyen műfajú filmről készülhet hír, de a film vagy legálisan elérhető kell, hogy legyen online, vagy a könyvtár állományából kölcsönözhető DVD-n meglévő mű.

A Könyvajánló esetében műfaji megkötés nincs. A Könyvajánló másképp-ben pedig összekapcsolható az olvasás élménye egy eseménnyel (pl. augusztus 20. kapcsán kenyérsütős könyvek ajánlása).

Ötletekért és pontos segítségért a “hogyan”-ra a 033-as szobában várjuk az érdeklődőket! Valamint a BOOKlászó fb oldalon is tapasztalatot gyűjthetsz!

IKSZ igazolás: minden cikkért 1 óra IKSZ igazolás kapható, melyet e-mailben juttatnak el az iskolába.

Mielőtt elkezdenéd, kérjük, hogy jelentkezz az iskolai kapcsolattartóknál!

Imprózz velünk! – Színház IKSZ-es keretben

Ezt a programot Neked találták ki, ha:
• szívesen gyakorlod a spontaneitást,
• szeretnél bátrabban, meggyőzőbben kommunikálni,
• szívesen alkotsz közösségben.

8 alkalmas improvizációs műhely sorozatot indít a Mester Galéria és Közösségi Tér, iskolai közösségi szolgálatos keretben, ahol játékokon keresztül fejlesztheted magad, és betekintést nyerhetsz a színpadi improvizáció alapjaiba.

Felszabadult hangulat, kölcsönös figyelem és egymás ötleteinek elfogadása: elsősorban ezekért éri meg csatlakozni a folyamathoz. A műhelysorozat záró alkalmán egy rövid bemutató keretében közönség előtt is kipróbálhatjátok magatokat!

A Mester Galéria minden programja ingyenes. 

Jelentkezni lehet a Mester Galéria FB oldalán, vagy az iskolai kapcsolattartóktól kapott telefonszámon. Jelentkezésedet kérjük, hogy minden esetben jelezd nekünk is.

SzabadSajtó! – Újságírás IKSZ-es keretben

Érdekel az újságírás? Szívesen készítenél interjút, írnál riportot vagy kritikát? Szeretnéd nyomtatásban a neved olvasni a saját cikked alatt?
Akkor a Mester Galéria őszi programja neked szól!

A SzabadSajtó! keretében októbertől, keddenként, kilenc héten át az újságírás alapeszközeivel ismerkedhetsz meg, közben pedig elkészítheted, fejlesztheted a saját cikkedet. A képzés során műfaji gyakorlatok, prezentációk, kerekasztal-beszélgetések és konzultációk is segítik a szakmai fejlődésedet, az elkészült munkádnak pedig a félév végén publikációs lehetőséget is biztosítunk egy nyomtatott lapban. Ráadásul még IKSZ-es órákat is szerezhetsz!

A Mester Galéria minden programja ingyenes.

Jelentkezni lehet a Mester Galéria FB oldalán, vagy az iskolai kapcsolattartóktól kapott telefonszámon. Jelentkezésedet kérjük, hogy minden esetben jelezd nekünk is!

Ismét játékmesteri képzés az Egymásra lépni tilos! kampányban

Ismerd meg az “Egymásra lépni tilos!” című, előítéletekről szóló társasjátékot. Ha tetszett, jelentkezz a játékmesteri képzésre a Budapest Esély civil szervezethez, és szervezz a Leöveyben legalább két közös játékot az osztálytársaiddal! Mindezért 3×3 óra (vagy maximum 6×3 óra) X igazolást kaphatsz. Kérjük, csak akkor vegyél részt a képzésen, ha a részvételhez a szüleid a járványügyi helyzetben hozzájárultak.

A jelentkezési határidő folyamatos, de legkésőbb 2021. április 30. Jelentkezésedről kérjük, hogy szólj az iskolai kapcsolattartóknak is!

További információ a plakáton!

Online végezhető tevékenység

Lapról hangra kezdeményezés keretében nyomtatásban megjelenő újságcikkek felolvasására van lehetőség. Igazol az Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

A járványügyi helyzetben is ajánljuk, mert otthonról végezhető, az igazolás is e-mailben jut el az iskolához.

A Lapról Hangra weboldal vak és gyengénlátó emberek számára kínál nyomtatásban megjelenő újságokból történő felolvasásokat.

A tevékenység menete a következő: regisztrációt követően, a diák otthon mp3 formátumba felveszi az általa felolvasott cikket és feltölti az oldalra. Az első felolvasott fél óra után minden felolvasás időtartamát duplán számítják be, mert arra kérik a felolvasóikat, hogy legalább egyszer olvassák el hangosan, gyakorlásként a kiválasztott újságcikket, hogy a beküldött hanganyag minél élvezetesebb legyen a látássérült olvasók számára. A nyomtatott sajtóban megjelenő cikk kiválasztása is a felolvasóra van bízva. Katalógusban lehet tájékozódni, mely cikkek kerültek már eddig felolvasásra. Kérik, hogy ügyelj arra, hogy már feltöltött újságcikket ne olvass fel újra.

Azt tanácsolják, hogy mindenki olyan témájú újságcikket válasszon, ami érdekli őt, az olvasók visszajelzéseiből pedig majd kiderül, hogy mennyire van érdeklődés az adott témára.

Az olvasókkal a cikkek utáni „Hozzászólok” és a Fórum rovatban lehet beszélgetni.


Részletesebb tájékoztatás olvasható a Lapról Hangra oldalon.

A tevékenység szabadon elkezdhető, egyéni Regisztráció után, de kérjük, hogy jelentsd be az iskolai kapcsolattartóknak, hogy ezt választottad!

Mikulásgyár Lurdy Ház

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete idén is várja segítők jelentkezését a Lurdy Házban lévő Mikulásgyárba adományok fogadására, szortírozására.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges. Kérjük, hogy jelentkezésedről minden esetben tájékoztasd az iskolai kapcsolattartókat is!
https://forms.gle/x4wy9qXDf1JvYYLGA
A jelentkezés november 18-án indul és az első kör november 25-én zárul. 
INFORMÁCIÓK A JELENTKEZÉSRŐL ÉS AZ IKSZ VÉGZÉSÉRŐL:
“A kitöltéskor rövid bevezető után, kérünk néhány adatot tőled a kapcsolattartás és a gördülékeny kommunikáció érdekében.
Ezután következnek a műszakok napi bontásban.
  1. Egy nap, csak egy műszakra lehetséges jelentkezni
  2. A műszakok hétköznap 3, hétvégén 4 órásak. Ez alól a hétköznap 10:00-15:00-ig tartó sáv képez kivételt, iskolaidőben ugyanis közösségi szolgálatot nem tudunk igazolni, de ottlétedről iskolai igazolást tudunk kiállítani
  3. Amelyik nap nem szeretnél a Mikulásgyárban önkénteskedni, ott elég a kérdést üresen hagynod.
  4. A “cimboráim” szekcióba be tudod írni azon ismerőseid nevét (maximum kettőt), akikkel mindenképp együtt szeretnél jönni hozzánk. Jelentkezniük nekik is külön kell, de így könnyebben tudjuk kéréseiteket a beosztásnál figyelembe venni. Kérjük ide is teljes nevet írjatok!
  5. Változó, hogy melyik napon hány önkéntest tudunk fogadni (ez 2 és 10 között bármekkora szám lehet), a korábbi évek tapasztalatai alapján igyekszünk úgy összeállítani a beosztást, hogy senki ne unatkozzon, de azért senki ne vesszen el az adományhalmok alatt sem.

A jelentkezés november 18-án indul és az első kör november 25-én zárul. Az addig beérkezett jelentkezéseitek alapján össze fogjuk állítani a Gyár első 10 napjának beosztását és annak alapján értesítünk Téged is legkésőbb november 26. estig, hogy mely napokon várunk szeretettel a Lurdy házban.

Az űrlap azonban november 25 után is folyamatosan üzemel és várja a jelentkezéseket. Ez a határidő csupán azért szükséges, hogy időben tudjuk értesíteni azokat, akik már a Mikulásgyár nyitásakor szeretnének az elsők között segíteni.

Amint egy időpontra elegen jelentkeztek, azt törölni fogjuk a lehetőségek közül. Tehát, ha nem találsz egy lehetőséget az adott dátumnál, az azért van, mert már nem tudunk abban az idősávban önkéntest fogadni.
Válaszaidról automatikusan generált üzenetet fogsz kapni. (Nézd meg levelező rendszered mappáit, illetve a spamek között is) Figyelj rá, hogy jól add meg e-mail címed (javasoljuk a gmail-es címeket), mert úgy fontos információkról maradhatsz le. Ha úgy gondolod jól adtad meg e-mail címed, és rákattintottál az űrlap végén a küldés gombra is, de mégsem kaptál megerősítő e-mailt akkor keress nyugodtan alábbi elérhetőségeimen, semmiképpen se töltsd ki kétszer az űrlapot.”
Szakál Péter, ifjúsági szervező
Mobil: +36 (70) 933 8552 | E-mail: szakalpeter@voroskeresztbp.hu

Korrepetálj fodrász tanulókat – frizurád ingyenes

Az Innova Szociális és Képzési Alapítvány fodrász tanulóknak hajmodelleket keres. Cserébe közismereti tárgyakból segítesz a tanulóknak dolgozataikra, vizsgáikra felkészülni, valamint házi feladataikat megoldani.

Belvárosi szalonban, oktató-fodrász felügyelettel, alkalmanként 2-3 óra elfoglaltsággal keresnek akár havonta fix fodrász-tanulónál segítő hajmodelleket.

Frizuráért korrepetálás cserébe.

A programra jelentkezni lehet az iskolai kapcsolattartóknál.

Nagycsaládosok Országos Egyesülete IKSZ

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete karácsonyi tartós élelmiszer adománygyűjtéshez, valamint kézműveskedéshez (koszorúkészítés) keres közösségi szolgálatos diákokat.

Egyéni jelentkezés a linkeken lehetséges, de kérjük, hogy a jelentkezésről tájékoztassátok az iskolai kapcsolattartókat is.

November 8-9-10. és november 15-16-17. péntektől vasárnapig
CBA Príma adománygyűjtés (tartós élelmiszer)
Helyszínek:  egyeztetés alatt, valószínűleg
Príma Corvin Átrium (Corvin negyed)
Péntek: 13-22 óráig
Szombat: 7-20 óráig
Vasárnap: 8-20 óráig
és
Újbuda Központ Príma Élelmiszer (Fehérvári úti Vásárcsarnok)
Péntek: 13-18 óráig
Szombat: 7-15 óráig
Vasárnap: 7-14 óráig
Feladatok mindkét helyszínen: 
– szórólap átadása és 1-2 mondatos tájékoztatás az érkező vásárlóknak a bejáratnál 2 fő
– adomány átvétele a pénztárak utáni területen 2 fő
– adományok felügyelete, rendszerezése 1-2 fő
November 22-23-24. adománygyűjtés (tartós élelmiszer)
Helyszín: egyeztetés alatt, de valószinűleg valamelyik Aldi
Péntek, szombat és vasárnap, egész nap.
Feladatok: 
– szórólap átadása és 1-2 mondatos tájékoztatás az érkező vásárlóknak a bejáratnál 2 fő
– adomány átvétele a pénztárak utáni területen 2 fő
November 29. péntek, Adventi koszorú készítés
Helyszín: 1056 Bp., Március 15. tér 8. NOE központ
Egy pici fantázia, egy pici kézügyesség, ennyi kell csak 🙂 5-6 fő
12-17 óráig