Történelem iránt érdeklődő diákoknak

Mesél a levéltár – Te mit mesélnél? – Iskolai közösségi szolgálat a Magyar Nemzeti Levéltárban” címmel 10 órányi IKSZ lehetőséget kínál a Levéltár áprilistól.

A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” című kiállítás átdolgozásában vehetnek részt a jelentkezett diákok. A közös munka célja, hogy a résztvevő diákok közreműködésével létrehozzanak egy levéltár-pedagógiai foglalkozást, amely a bemutatott iratokra, történelmi dokumentumokra épül. A történelmi témákat a diákok szemszögéből vizsgálják meg.

A projekt közös alkalmai Zoom platformon kerülnek majd megtartásra. A feladatok elkészítése határidőre, de egyéni időbeosztás szerint, otthon történik.

A projekt keretén belül lehetőségük lesz a résztvevő diákoknak ellátogatni a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába és levéltár-pedagógusaik vezetésével megnézni az épületet és a kiállítást.

Közös online alkalmak, melyen a megjelenés kötelező: 

  • április 3. 15:30-17:30 (2 óra)
  • április 20. 15:30-16:30 (1 óra)
  • április 25. 15:30-17:30 (2 óra)

Jelentkezési határidő: 2023. március 30.

A projekt kezdete: 2023. április 3.

A projekt vége: 2023. április 25.

Jelentkezni Sápi Anna levéltár-pedagógusnál lehet a sapi.anna@mnl.gov.hu e-mail címen. A rendelkezésre álló helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel. KÉRJÜK, hogy a jelentkezésedről írj tájékoztató ímélt a boroka@leovey.hu címre is!

Online újságírás és fenntartható demokrácia

A Fenntartható Demokráciáért Egyesület lehetőséget hirdet teljesen online végezhető IKSZ tevékenységre.

A Fenntartható Demokráciáért Egyesület és a Millenna újság felhívása középiskolások számára:

-Még nem teljesítetted az 50 órás közösségi szolgálatot?

-Szeretnéd most, 100%-ban online, az otthonod kényelméből teljesíteni a hátralévő órákat?

-Szeretnél belelátni egy fiatalos egyesület munkájába, ahol a közhasznú tevékenység egyszerre izgalmas és sokoldalú feladatokat jelent?

-Szeretnéd magad megválasztani, hogy a közösségi szolgálaton belül milyen feladatokban vennél részt leginkább?

Jelentkezz a Fenntartható Demokrácia Egyesülethez, ahol részt vehetsz folyamatos projektjeinkben, és te választod meg, hogy melyik területen tudnál leginkább segíteni! Az egyesületünk olyan izgalmas projekteken dolgozik, mint például a DiákFeszt szervezése, a Diákjogi Tudor és a Tudományos Olimpikonok és egy új Bárdok portál zenei fejlesztése.

A közösségi szolgálatot a Fenntartható Demokráciáért Egyesület egyik állandó, önállóan futó projektjében Millenna (millenna.hu) szerkesztőségénél is teljesíthetitek, mely egy Magyarországon egyedülálló, független, ifjúsági-közéleti portál.

 A Milennnál a szolgálat keretei között beleláthattok szerkesztőségünk működésébe, és megtapasztalhatjátok milyen feladatokkal jár az online újságírás!

Szervezetünkben főként a következő feladatkörökre lehet számítani:

cikkírás, kutatás, szervezői feladatok, kapcsolattartói feladatok, toborzás, szerkesztők munkájának segítése, marketing és közösségi média felületeken való tevékenység.

Jelentkezz hozzánk bátran a fenntarthatodemokraciaert@gmail.com címen!” Kérjük, hogy a jelentkezésről tájékoztasd Holicsné Gémes Borókát is a boroka@leovey.hu címen.

Lapról hangra – online

Lapról hangra kezdeményezés keretében nyomtatásban megjelenő újságcikkek felolvasására van lehetőség. Igazol az Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

Mindenkinek könnyen beilleszthető a mindennapokba, mert otthonról végezhető, az igazolás is e-mailben jut el az iskolához.

A Lapról Hangra weboldal vak és gyengénlátó emberek számára kínál hanganyagokat.

A tevékenység menete a következő: regisztrációt követően, a diák otthon mp3 formátumban felveszi az általa felolvasott cikket és feltölti az oldalra. Az első felolvasott fél óra után minden felolvasás időtartamát duplán számítják be, mert arra kérik a felolvasóikat, hogy legalább egyszer olvassák el hangosan, gyakorlásként a kiválasztott újságcikket, hogy a beküldött hanganyag minél élvezetesebb legyen a látássérült olvasók számára. A nyomtatott sajtóban megjelenő cikk kiválasztása is a felolvasóra van bízva. Katalógusban lehet tájékozódni, mely cikkek kerültek már eddig felolvasásra. Kérik, hogy ügyelj arra, hogy már feltöltött újságcikket ne olvass fel újra.

Azt tanácsolják, hogy mindenki olyan témájú újságcikket válasszon, ami érdekli őt, az olvasók visszajelzéseiből pedig majd kiderül, hogy mennyire van érdeklődés az adott témára.

Az olvasókkal a cikkek utáni „Hozzászólok” és a Fórum rovatban lehet beszélgetni.

Részletesebb tájékoztatás olvasható a Lapról Hangra oldalon.

A tevékenység szabadon elkezdhető, egyéni Regisztráció után, de kérjük, hogy jelentsd be Holicsné Gémes Borókának a boroka@leovey.hu címen, hogy ezt választottad!

Online IKSZ a JAM-nél

A Junior Achievement Magyarország olyan online tananyagokat készít, amely hozzájárul a fiatalok sikeres vállalkozókká, vezetőkké, munkavállalókká, a megszerzett tudásuk birtokában és megalapozott szakmai felkészültségük révén pedig versenyképes munkaerővé váljanak. A meglévő tananyagokat folyamatosan fejlesztik, amelyhez szükségük van a tanulók visszajelzésére.


A közösségi szolgálat keretein belül a fiatalok a tananyagok megtekintése után visszajelzést és javaslatot tudnak küldeni a számukra, hogy mivel és hogyan tudnák a tananyagokat abba az irányba fejleszteni, hogy az könnyen érthető és hallgatóbarát legyen.

A tananyagok a fenntarthatóság, a hatékony kommunikáció, a marketing, a pénzügy és a vezetés témaköreit dolgozza fel. A tananyagok által a diákok új ismeretekre is szert tudnak tenni, amelyet be tudnak építeni a mindennapokba.

A feladatok elvégzése után a diákok akár 30 órát is el tudnak számolni.

A tananyagok közül a diákok választhatnak egy, vagy akár több témát is, amelyhez népszerűsítő kisvideókat, fotót, montázst, plakátot készíthetnek, amellyel felhívhatják diáktársaik figyelmét az adott téma fontosságára. Például a divat témakörét feldolgozva a lányok felhívhatják a figyelmet a „slow fashion” fontosságára.

A feladat elvégzése után a diákok akár 20 órát is el tudnak számolni.

Minden közösségi szolgálatot végző diáknak minden hónap végén kiállítanak egy aláírt és lepecsételt igazolást az adott hónapban általa teljesített órákról (napokra lebontva), amit eljutnak a diákhoz és az Iskolához.

JELENTKEZÉS: regisztrálni a weboldalon lehet az IKSZre. A regisztrációról és részvételről kérjük, hogy küldj ímélt az iskolai kapcsolattartónak a boroka@leovey.hu címre is!

ONLINE lehetőségek az ADOM-nál

Az ADOM Diákmozgalom (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom) várja középiskolás diákok jelentkezését, akik szívesen segítenék a szervezet munkáját ONLINE. Feladatok: cikkírás, oktatással kapcsolatos információ gyűjtés, videó készítés, egyedi projekt megvalósítása stb.

A részleteket megtalálod az ADOM honlapján ITT.

Kérjük, hogy jelentkezés esetén tájékoztasd erről az iskolai kapcsolattartókat is. Köszönjük!

Korrepetálás ONLINE

Az ADOM Diákmozgalom (Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom) várja középiskolás diákok jelentkezését, akik vállalnák (bármilyen tantárgyból) 7-10. évfolyamos diákok ONLINE korrepetálását.  A korrepetálás megkezdése előtt egy online konzultáció keretében felmérik a tanításhoz szükséges képességeidet, és az adott tantárgyban való tájékozottságodat.

Az ADOM-nál végezhető ONLINE IKSZ lehetőségekről ITT tudsz tájékozódni.

Az ADOM segítségével végezhető ONLINE korrepetálásra ITT tudsz jelentkezni. A jelentkezéshez szükséges OM azonosító: 035235.

Kérjük, hogy jelentkezés esetén tájékoztasd erről az iskolai kapcsolattartókat is. Köszönjük!

Online IKSZ lehetőség a Mester Galériában

A Mester Galéria és Közösségi Tér online IKSZ lehetőséget kínál a közösségi oldalainak rovatszerkesztésében.

Ha szívesen írnál könyvajánlót, művészeti kritikát, kiállításhoz kapcsolódó bejegyzéseket, vagy saját blogszerű bejegyzéseket jelenleg téged foglalkoztató művészeti/közösségi témákban, akkor jelentkezz!

Olyan diákok jelentkezését várják, akik jó íráskészséggel rendelkeznek, és érdeklődnek az irodalom és egyéb művészeti ágak iránt.

Ha kedvet érzel online íráshoz, és van ötleted a fenti témákban, jelentkezz az iskolai kapcsolattartóknál.

Online végezhető tevékenység

Lapról hangra kezdeményezés keretében nyomtatásban megjelenő újságcikkek felolvasására van lehetőség. Igazol az Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

A járványügyi helyzetben is ajánljuk, mert otthonról végezhető, az igazolás is e-mailben jut el az iskolához.

A Lapról Hangra weboldal vak és gyengénlátó emberek számára kínál nyomtatásban megjelenő újságokból történő felolvasásokat.

A tevékenység menete a következő: regisztrációt követően, a diák otthon mp3 formátumba felveszi az általa felolvasott cikket és feltölti az oldalra. Az első felolvasott fél óra után minden felolvasás időtartamát duplán számítják be, mert arra kérik a felolvasóikat, hogy legalább egyszer olvassák el hangosan, gyakorlásként a kiválasztott újságcikket, hogy a beküldött hanganyag minél élvezetesebb legyen a látássérült olvasók számára. A nyomtatott sajtóban megjelenő cikk kiválasztása is a felolvasóra van bízva. Katalógusban lehet tájékozódni, mely cikkek kerültek már eddig felolvasásra. Kérik, hogy ügyelj arra, hogy már feltöltött újságcikket ne olvass fel újra.

Azt tanácsolják, hogy mindenki olyan témájú újságcikket válasszon, ami érdekli őt, az olvasók visszajelzéseiből pedig majd kiderül, hogy mennyire van érdeklődés az adott témára.

Az olvasókkal a cikkek utáni „Hozzászólok” és a Fórum rovatban lehet beszélgetni.


Részletesebb tájékoztatás olvasható a Lapról Hangra oldalon.

A tevékenység szabadon elkezdhető, egyéni Regisztráció után, de kérjük, hogy jelentsd be az iskolai kapcsolattartóknak, hogy ezt választottad!