Történelem iránt érdeklődő diákoknak

Mesél a levéltár – Te mit mesélnél? – Iskolai közösségi szolgálat a Magyar Nemzeti Levéltárban” címmel 10 órányi IKSZ lehetőséget kínál a Levéltár áprilistól.

A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” című kiállítás átdolgozásában vehetnek részt a jelentkezett diákok. A közös munka célja, hogy a résztvevő diákok közreműködésével létrehozzanak egy levéltár-pedagógiai foglalkozást, amely a bemutatott iratokra, történelmi dokumentumokra épül. A történelmi témákat a diákok szemszögéből vizsgálják meg.

A projekt közös alkalmai Zoom platformon kerülnek majd megtartásra. A feladatok elkészítése határidőre, de egyéni időbeosztás szerint, otthon történik.

A projekt keretén belül lehetőségük lesz a résztvevő diákoknak ellátogatni a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába és levéltár-pedagógusaik vezetésével megnézni az épületet és a kiállítást.

Közös online alkalmak, melyen a megjelenés kötelező: 

 • április 3. 15:30-17:30 (2 óra)
 • április 20. 15:30-16:30 (1 óra)
 • április 25. 15:30-17:30 (2 óra)

Jelentkezési határidő: 2023. március 30.

A projekt kezdete: 2023. április 3.

A projekt vége: 2023. április 25.

Jelentkezni Sápi Anna levéltár-pedagógusnál lehet a sapi.anna@mnl.gov.hu e-mail címen. A rendelkezésre álló helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel. KÉRJÜK, hogy a jelentkezésedről írj tájékoztató ímélt a boroka@leovey.hu címre is!

IBD világnapi IKSZ

A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete nagyszabású IBD világnapi programot szervez május 20-ára az NKE Oktatási központban, az Orczy-kertben. A programon várhatóan 300-400 fő vesz részt. Ehhez keresnek hostess feladatokat ellátó IKSZ segítőket délelőttre, 5 órás időtartamra.

Várható feladatok: regisztráció, információ nyújtás, épületen belüli eligazodás segítése, karszalag felhelyezés, szendvics-ásványvíz osztás, pólóosztás stb.

A rendezvényre összesen 20 fő segítőt várnak. Jelentkezni lehet a boroka@leovey.hu címen március 30-ig (érkezési sorrendben tudom fogadni a jelentkezéseket!). A jelentkezőkkel az iskolai ímélcímen veszik fel a kapcsolatot a szervezők!

Nyári táboroztatás

A Funside Egyesület nyári táboraihoz vár IKSZ-es diákokat.

16 éves kor feletti diákok jelentkezését várják, akik szívesen töltenének a nyáron június 19. és augusztus 25. között legalább egy hetet a budapesti Funside nemzetközi gyerektáborainak lebonyolításával.

Ez vár rád önkéntesként:

 • segíteni a Funside Budapest táborok óráinak és foglalkozásainak, valamint szabadidős programjainak lebonyolításában,
 • segíteni a tábor napi szintű működését, például olyan feladatok elvégzésével, amely kiterjed például dekorációra, rendrakásra, beszerzésre, egyszerűbb szervezési teendőkre és az étkezések előkészítésére,
 • tanárok munkájának segítése.

Ha szeretsz gyerekekkel foglalkozni, és szeretsz segíteni és pörgős programokon részt venni, jelentkezz!

Jelentkezni lehet az online jelentkezési lap kitöltésével, valamint a boroka@leovey.hu címre történő ímél elküldésével (tájékoztatás a jelentkezésről).

Segítség a Nem Adom Fel Alapítványnál

A Nem Adom Fel Alapítvány 2005-ös megalapítása óta folyamatosan nagyon aktív munkát folytat, a fogyatékossággal élő emberek, illetve a társadalom hátrányos helyzetű tagjainak támogatásában. 

Önkéntességi kezdeményezésük központjában az értékteremtés, szemléletformálás, segítségnyújtás van. Közösségépítés, hidat képezve az ép és a fogyatékossággal élő emberek között. 

Miben tudnak segítséget nyújtani a diákok az önkéntes tevékenységükkel? 

 • Legkorábbi önkéntes eseményük: 2023. március 13 Nick Vujicic Arénás és Ludovikás eseménye
 • rendezvények lebonyolítása (pl. Piacok Napja, Desing vásárok, táborok) 
 • vak/mozgássérült tapasztalati szakértők személyi segítése 
 • social felületek kezelése
 • művészeti programjaikban történő segítés 
 • sporteseményeiken versenyzőként vagy szurkolóként történő részvétel 
 • illetve nyitottak egyéni önkéntes kezdeményezési ötletekre is 

További információ: Önkéntes FB oldalukon.

Jelentkezni lehet a boroka@leovey.hu címen Holicsné Gémes Borókánál.

Adományosztás ukrán menekülteknek

JCC Budapest – Bálint Ház zsidó közösségi ház az ukrajnai háború kitörése óta szerepet vállal a menekültek segítésében. Február 15-18. között szervezik 5. nagy adományosztásukat.

Az adománygyűjtésünk előtt és alatt közösségi szolgálatos diákokat keresnek, az alábbi időpontokban:

·        Február15. 10:00 – 16:00 között, 2 idősávban

·        Február 16. 10:00 – 15:00 között, 2 idősávban

·        Február 17. 10:00 – 17:00 között, 2 idősávban

·        Február 18. 09:00 – 20:00 között, 3 idősávban

A pontos időpontok, a regisztrációban olvashatók.

Feladatok:

·        Február 15-17.: beérkezett adományok átnézése, kipakolása, rendszerezése.

·        Február 18.:  adományok kiosztása, rendben tartása, újratöltése, logisztika segítése.

Jelentkezni a LINKEN lehet. Felhívjuk a figyelmet, hogy a tanítási időben lévő tevékenység NEM igazolható IKSZ-ként! Kérjük, hogy jelentkezésedről írj ímélt a boroka@leovey.hu címre!

Online újságírás és fenntartható demokrácia

A Fenntartható Demokráciáért Egyesület lehetőséget hirdet teljesen online végezhető IKSZ tevékenységre.

A Fenntartható Demokráciáért Egyesület és a Millenna újság felhívása középiskolások számára:

-Még nem teljesítetted az 50 órás közösségi szolgálatot?

-Szeretnéd most, 100%-ban online, az otthonod kényelméből teljesíteni a hátralévő órákat?

-Szeretnél belelátni egy fiatalos egyesület munkájába, ahol a közhasznú tevékenység egyszerre izgalmas és sokoldalú feladatokat jelent?

-Szeretnéd magad megválasztani, hogy a közösségi szolgálaton belül milyen feladatokban vennél részt leginkább?

Jelentkezz a Fenntartható Demokrácia Egyesülethez, ahol részt vehetsz folyamatos projektjeinkben, és te választod meg, hogy melyik területen tudnál leginkább segíteni! Az egyesületünk olyan izgalmas projekteken dolgozik, mint például a DiákFeszt szervezése, a Diákjogi Tudor és a Tudományos Olimpikonok és egy új Bárdok portál zenei fejlesztése.

A közösségi szolgálatot a Fenntartható Demokráciáért Egyesület egyik állandó, önállóan futó projektjében Millenna (millenna.hu) szerkesztőségénél is teljesíthetitek, mely egy Magyarországon egyedülálló, független, ifjúsági-közéleti portál.

 A Milennnál a szolgálat keretei között beleláthattok szerkesztőségünk működésébe, és megtapasztalhatjátok milyen feladatokkal jár az online újságírás!

Szervezetünkben főként a következő feladatkörökre lehet számítani:

cikkírás, kutatás, szervezői feladatok, kapcsolattartói feladatok, toborzás, szerkesztők munkájának segítése, marketing és közösségi média felületeken való tevékenység.

Jelentkezz hozzánk bátran a fenntarthatodemokraciaert@gmail.com címen!” Kérjük, hogy a jelentkezésről tájékoztasd Holicsné Gémes Borókát is a boroka@leovey.hu címen.

IKSZ a BRFK-nál

A Budapesti Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Szervek, Bűnmegelőzési Osztálya lehetőséget biztosít a közösségi szolgálat teljesítésére.

Jelentkezésedről kérjük, hogy írj bejelentő ímélt a boroka@leovey.hu címre Holicsné Gémes Borókának is.

Lapról hangra – online

Lapról hangra kezdeményezés keretében nyomtatásban megjelenő újságcikkek felolvasására van lehetőség. Igazol az Informatika a Látássérültekért Alapítvány.

Mindenkinek könnyen beilleszthető a mindennapokba, mert otthonról végezhető, az igazolás is e-mailben jut el az iskolához.

A Lapról Hangra weboldal vak és gyengénlátó emberek számára kínál hanganyagokat.

A tevékenység menete a következő: regisztrációt követően, a diák otthon mp3 formátumban felveszi az általa felolvasott cikket és feltölti az oldalra. Az első felolvasott fél óra után minden felolvasás időtartamát duplán számítják be, mert arra kérik a felolvasóikat, hogy legalább egyszer olvassák el hangosan, gyakorlásként a kiválasztott újságcikket, hogy a beküldött hanganyag minél élvezetesebb legyen a látássérült olvasók számára. A nyomtatott sajtóban megjelenő cikk kiválasztása is a felolvasóra van bízva. Katalógusban lehet tájékozódni, mely cikkek kerültek már eddig felolvasásra. Kérik, hogy ügyelj arra, hogy már feltöltött újságcikket ne olvass fel újra.

Azt tanácsolják, hogy mindenki olyan témájú újságcikket válasszon, ami érdekli őt, az olvasók visszajelzéseiből pedig majd kiderül, hogy mennyire van érdeklődés az adott témára.

Az olvasókkal a cikkek utáni „Hozzászólok” és a Fórum rovatban lehet beszélgetni.

Részletesebb tájékoztatás olvasható a Lapról Hangra oldalon.

A tevékenység szabadon elkezdhető, egyéni Regisztráció után, de kérjük, hogy jelentsd be Holicsné Gémes Borókának a boroka@leovey.hu címen, hogy ezt választottad!

Online IKSZ a JAM-nél

A Junior Achievement Magyarország olyan online tananyagokat készít, amely hozzájárul a fiatalok sikeres vállalkozókká, vezetőkké, munkavállalókká, a megszerzett tudásuk birtokában és megalapozott szakmai felkészültségük révén pedig versenyképes munkaerővé váljanak. A meglévő tananyagokat folyamatosan fejlesztik, amelyhez szükségük van a tanulók visszajelzésére.


A közösségi szolgálat keretein belül a fiatalok a tananyagok megtekintése után visszajelzést és javaslatot tudnak küldeni a számukra, hogy mivel és hogyan tudnák a tananyagokat abba az irányba fejleszteni, hogy az könnyen érthető és hallgatóbarát legyen.

A tananyagok a fenntarthatóság, a hatékony kommunikáció, a marketing, a pénzügy és a vezetés témaköreit dolgozza fel. A tananyagok által a diákok új ismeretekre is szert tudnak tenni, amelyet be tudnak építeni a mindennapokba.

A feladatok elvégzése után a diákok akár 30 órát is el tudnak számolni.

A tananyagok közül a diákok választhatnak egy, vagy akár több témát is, amelyhez népszerűsítő kisvideókat, fotót, montázst, plakátot készíthetnek, amellyel felhívhatják diáktársaik figyelmét az adott téma fontosságára. Például a divat témakörét feldolgozva a lányok felhívhatják a figyelmet a „slow fashion” fontosságára.

A feladat elvégzése után a diákok akár 20 órát is el tudnak számolni.

Minden közösségi szolgálatot végző diáknak minden hónap végén kiállítanak egy aláírt és lepecsételt igazolást az adott hónapban általa teljesített órákról (napokra lebontva), amit eljutnak a diákhoz és az Iskolához.

JELENTKEZÉS: regisztrálni a weboldalon lehet az IKSZre. A regisztrációról és részvételről kérjük, hogy küldj ímélt az iskolai kapcsolattartónak a boroka@leovey.hu címre is!

Kreatív Műhely Ferencvárosban

A Mester Galéria és Közösségi Tér Montage Műhely című heti kreatív workshopján IKSZ órák is szerezhetők. 

Februárban és márciusban ezekre számíthattok: beltéri falfestmény készítése (a Mester Galéria előtti járdafestmény előkészítése), beltéri dekorációk készítése a Mester Galéria és a Ferencvárosi Tanoda számára. A közös alkotás során a kerület fontos intézménye, találkozóhelye kap új külsőt a középiskolás résztvevők projektmunkájának köszönhetően.

A rendszeres részvételért iskolai közösségi szolgálatos (IKSZ) órákat számolnak el.

Időpont: kedd, 16-18 óráig

A műhelyt vezeti: G. Szabó Sarolta.

Jelentkezés és további információ: mestergaleria@gmail.com. Kérjük, hogy a jelentkezésről írj bejelentő ímélt a boroka@leovey.hu címre is.